Sedumdak aanleggen

Groenhart Dakwerken streeft ernaar uw probleem zo snel mogelijk op te lossen.
 Bij spoedgevallen raden wij u aan telefonisch contact op te nemen.

Door uw dak te vergroenen, dit noemen wij een sedumdak, bent u goed voor het milieu en bespaart u op uw energierekening! Een sedumdak biedt optimale bescherming in diverse weersomstandigheden. Denk hierbij aan kou, regen en droogte. Naast deze voordelen, ziet een sedumdak er ook nog eens prachtig uit. Dat wilt u toch ook?

Sedum is familie van de vetplant, vandaar dat u het wellicht kent als “groene daken”. Voordelen van een groen dak zijn:

 • Betere isolatie (warmte wordt beter vastgehouden en werkt verkoelend in de zomer)
 • Het dak gaat langer meer
 • U draagt bij aan verduurzaming
 • U verhoogt de biodiversiteit in de wijk
 • April t/m september is er altijd een plant in bloei
 • Indien u zonnepanelen heeft, wordt het rendement hiervan verhoogt door een sedumdak
sedum dakbedekking groenhart

Subsidie sedumdak aanleggen

Een groendak is een van de nieuwste manieren om uw huis te verduurzamen. De Rijksoverheid stimuleert verduurzaming door subsidie toe te kennen. Wilt u uw huis verduurzamen en bent u benieuwd of uw gemeente dit (gedeeltelijk) vergoed? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid.

Met liefde voor de natuur legt Groenhart Dakwerken uw sedum dak aan. Wilt u meer weten over een groen dak? Neem dan contact met ons op!

sedumdak aanleggen
groendak aanleggen voorbeeld

Voor- en nadelen van sedum dakbedekking

Een sedumdak kent voor- en nadelen. Wij hebben ze even voor u op een rijtje gezet: 

Voordelen van een sedumdak:

 • Gemakkelijk in onderhoud: een sedumdak is heel gemakkelijk in onderhoud. Dit komt met name door het gebruik van vetplantjes die doorgaans nauwelijks water nodig hebben. Zo hoeft u uw dak in drogere periodes niet iedere week van water te voorzien.
 • Lange levensduur van uw dak: de vetplantjes zorgen ervoor dat het dak beschermd wordt tegen weersinvloeden als zonlicht en regen en enorme verschillen in temperatuur. Sedum kan heel zware omstandigheden aan en blijft toch groeien en bloeien. Zodoende profiteert u langer van uw dak met een sedum dakbedekking. Een sedum dakbedekking is daarom perfect voor het dak van een stadswoning, waar de warmte moeilijk wegtrekt en er vaak weinig beschutting is tegen de wind. 
 • Geluidsdempend: de beplanting van uw dak zorgt ervoor dat je binnen weinig hoort van regen- hagelbuien. De planten dempen als het ware dit geluid. 
 • Isolerend en verkoelend: nog een voordeel van een sedumdak is dat het warmte goed vasthoudt en in de zomer juist een verkoelende werking heeft. Zo hoeft u minder te stoken en geniet u met het warme weer ook van een aangenamere temperatuur in uw huis.

Nadelen van een sedumdak:

 • Het nadeel van een sedumdak is dat je er niet op kunt lopen als het vriest, echter is het advies voor alle daken om het niet te betreden onder extreme weersomstandigheden. Nu hoeft u gelukkig niet vaak op uw dak te zijn, dus hoeft dit ook geen probleem te zijn. 
 • Wanneer het sedumdak aanleggen niet goed is uitgevoerd, kan dit lekkages veroorzaken. Het is daarom te adviseren om het aanleggen van een sedumdak aan specialisten over te laten, in plaats van het zelf te doen. 
 • Geen fan van insecten of vogels? Dan is een sedumdak mogelijk minder geschikt voor u. Plantjes zorgen natuurlijk ook voor meer leven op uw dak.

Welke planten voor je groendak?

Er zijn twee soorten groendaken om uit te kiezen. Namelijk intensieve en extensieve groendaken. Een sedumdak is een extensief groendak. Het is voorzien van vetplantjes terwijl een intensief groendak meer een echte daktuin is. Een extensief dak bestaat uit mossen, kruiden en vetplanten en een intensief groendak bestaat uit struiken, gras, kruiden en soms zelfs bomen. Het heeft meer onderhoud nodig dan een sedumdak en dat is wat een sedumdak nu zo populair maakt onder vele huishoudens. 

 

Wij kunnen sedumdak aanleggen door middel van kant-en-klare sedumcasettes of sedummatten. Dit zijn stukken met mengels van diverse soorten sedum die al voorgekweekt zijn. Deze mix van planten groeit vaak op verschillende tijden, gaan goed met elkaar samen en zijn bovendien ook nog mooi voor het oog. Heeft u zelf een voorkeur voor een sedum dakbedekking? Neem dan contact met ons op en dan bespreken we samen even uw wensen en de mogelijkheden.

Sedumdak aanleggen door Groenhart Dakwerken

Heeft u een dak dat u wilt voorzien van sedum dakbedekking of wilt u dat wij uw sedumdak komen onderhouden? Neem gerust contact met ons op! Vele tevreden klanten gingen u al voor. Heeft u vragen over een sedum dak, neem ook dan contact met ons op. Wij helpen u graag met uw dakproblemen. 

We zijn elke dag bereikbaar op:

06 107 233 93

Veelgestelde vragen over sedumdaken

 • Wat kost een sedumdak?
  De kosten van een sedumdak zijn afhankelijk van de grootte van het dak en het type sedumdak waar u voor kiest. Ga voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker uzelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. U kunt ons altijd bellen voor een gratis dakinspectie en offerte!
 • Hoe lang gaat een sedumdak mee?
  U kunt ervan uit gaan dat een nieuw aangelegd sedumdak zo’n 40 tot 50 jaar meegaat. Afhankelijk van het type dakbedekking dat onder het sedumdak ligt, kan het dak zelfs nóg langer meegaan. 
 • Welke dakbedekking kan onder een sedumdak?
  Deze soorten dakbedekking zijn geschikt voor een sedumdak: Platte daken zijn uiterst geschikt voor sedumdaken, maar ook daken met een helling tot 45 graden kunnen voorzien worden van een mooi groendak.
 • Wanneer sedumdak aanleggen?
  Het meest ideale seizoen om een sedumdak aan te leggen is de lente. In deze periode zijn de vetplantjes in een groeispurt en zul je dus direct resultaat zien. Bovendien vangt het groendak in deze periode genoeg water op van de regen, waardoor het vochtig blijft. 
 • Hoe wordt een sedumdak geïnstalleerd?
  De installatie van een sedumdak begint met het plaatsen van een wortelwerend membraan om de dakbedekking te beschermen. Daarna wordt er een substraatlaag aangebracht waarin de sedumplanten kunnen wortelen. Vervolgens worden de sedumplanten op de substraatlaag geplaatst en ingewassen. Het is raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor de installatie om een goede waterdichting en groeiomstandigheden te waarborgen.
 • Hoe onderhoud ik een sedumdak?
  Een sedumdak vereist over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatig inspecteren en verwijderen van onkruid, het controleren op beschadigingen en het schoonmaken van de waterafvoer zijn belangrijke onderhoudstaken. Daarnaast kan het nodig zijn om in droge periodes water te geven. Het is raadzaam om periodiek een professionele dakdekker te raadplegen voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Denk dan aan Groenhart Dakwerken als uw dakwerkspecialist!
 • Kan een bestaand dak worden omgebouwd tot een sedumdak?
  Ja hoor, meestal kun je een bestaand dak veranderen in een sedumdak. Maar voordat je dat doet, moet je goed kijken of het dak sterk genoeg is en het gewicht van het sedumdak kan dragen. Soms moet je zelfs extra aanpassingen aan de structuur doen, zodat het dak stevig genoeg is.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR UW​Sedumdak aanleggen