Nokvorsten repareren en vervangen

Groenhart Dakwerken streeft ernaar uw probleem zo snel mogelijk op te lossen.
 Bij spoedgevallen raden wij u aan telefonisch contact op te nemen.

De nokvorsten zijn de bovenste pannen op uw schuine dak en zijn horizontaal bevestigd. De verbinding tussen de twee dakzijden wordt de nokvorst genoemd en is erg belangrijk voor de dichtheid van uw dak. Als er te veel vocht in de nokvorsten komt te zitten, dan kunnen de nokvorsten tijdens strenge winterdagen kapotvriezen. Ook is het mogelijk dat door het inkrimpen en uitzetten van het dak, de nokvorst scheurt. Een kapotte nokvorst is een veelvoorkomende oorzaak van daklekkages en daarom is het een goed idee om uw dak zo nu en dan te laten onderhouden.

nokvorsten repareren

Nokvorst reparatie

Veel nokvorsten zijn door middel van cement bevestigd. Na tientallen jaren wordt dit cement poreus, waardoor nokvorsten los komen te zitten. Hoe snel het cement poreus wordt, is afhankelijk van een aantal factoren. Weersomstandigheden spelen hierin een belangrijke rol in combinatie met de positie van uw dak. De kant waar het minst de zon op staat zal eerder slijten, aangezien deze kant langer het vocht vasthoudt. De aanhechting verslechterd en in dat geval is er enkel sprake van opnieuw nokvorsten bevestigen. 

De nokvorst hoeft in veel gevallen niet volledig vervangen te worden. Hierbij is een reparatie van de nokvorst voldoende. Dat bespaart u een hoop kosten! We proberen bij het repareren zoveel mogelijk nokvorsten te hergebruiken. Zijn er enkele nokvorsten versleten of gescheurd, dan zullen wij uw nokvorsten vervangen. Wilt u uw nokvorsten bevestigen door een specialist? Bij Groenhart Dakwerken gebruiken wij 3 manieren om uw nokvorst vast te zetten:

Ventilerende nok

Bij een ventilerende nok worden eerst de oude nokvorsten verwijdert uit het cement. Daarna worden er nieuwe RVS-ruiterbalksteunen gemonteerd waar we uiteindelijk de ruiterbalk in vastschroeven. Daarna wordt er een ruitermat aangebracht over de ruiterbalk die aansluit op de aanliggende dakpannen. Hierdoor is uw dak ventilerend en toch helemaal waterdicht. Nadat de ruitermat is bevestigd, kunnen de nieuwe nokvorsten worden geplaatst. Zo liggen ze goed vast en gaat het dak weer lang mee. 

Flexim dakmortel

Flexim is een kunstof dakmortel wat slijtvast is en flexibel blijft. Bij het renoveren van nokvorsten met flexim dakmortel blijven de originele pannen op het dak liggen. Eerst wordt de nok van uw dak schoongemaakt en losliggend cement wordt verwijderd. Daarna worden met de flexim dakmortel de dakpannen weer aan elkaar gehecht. Dit doen we door de nokvorsten in de flexim dakmortel vast te zetten. Zo ook de overlapping aan de bovenkant van de nokvorsten. Zodoende worden de nokvorsten bevestigd aan elkaar en zorgt het ervoor dat er vanaf bovenaf ook geen vocht meer tussen kan dringen. Op deze manier voorkomen we lekkages. 

Nokvorsten vastzetten met cement

Bij een cementen afdichting wordt eerst losliggend cement verwijdert en worden de nokvorsten gereinigd. Daarna wordt er cement op de nokvorsten aangebracht om ze op deze manier aan de aanliggende dakpannen vast te zetten. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor een lekkagevrij dak. 

Als uw nokvorsten niet meer in goede staat zijn en los liggen, dan verhoogt dit het risico op een lekkage. Heeft u een lekkage gehad door losliggende nokvorsten? Dan is uw dak hoogstwaarschijnlijk al wat ouder. Cement is een stevige substantie dat niet zomaar los laat. Het is daarom verstandig om bij een oud dak ook een controle te laten doen van de rest van het dak, om meer lekkages te voorkomen.

nokvorsten leggen voorbeeld
nokvorsten leggen

Het belang van tijdig nokvorsten renoveren of vervangen

Niet alleen kunnen losliggende nokvorsten schade veroorzaken door middel van lekkages door vocht dat binnendringt. Bij een flinke regenbui kan een vallende dakpan veel schade aanrichten. Veelal bent u dan niet verzekerd voor de aangerichte schade in tegenstelling tot een lekkage door losliggende nokvorsten. 

Als u te lang wacht met het renoveren of repareren van uw nokvorsten, dan ontstaat het risico dat de nokvorsten enkel nog vervangen kunnen worden. Het cement kan dusdanig zijn aangetast, dat de nokvorsten mee zijn gescheurd. In dat geval dient er een nieuwe rij nokvorsten geplaatst te worden. 

Om alle drie de situaties te voorkomen is het van belang om uw nokvorsten tijdig te laten controleren en te renoveren of vervangen, als er sprake is van schade of losliggende nokvorsten.

Kosten nokvorsten reparatie en renovatie

De kosten van een nokvorst reparatie zijn voor ieder dak anders. Niet elk dak is even groot en niet elke nok is hetzelfde. Soms moeten bijvoorbeeld de nokvorsten nog uit het cement verwijderd worden en andere keren is dit niet nodig. Voor het renoveren van de nokvorsten betaalt u gemiddeld 75 euro per strekkende meter.

Bij het compleet vervangen van de nokvorsten zijn er veel verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. U kunt ons altijd bellen voor een gratis dakinspectie en offerte!

Nokvorst reparatie door Groenhart Dakwerken

Groenhart Dakwerken zal uw nokvorst vakkundig repareren of vervangen en alles weer netjes achterlaten. Vele tevreden klanten gingen u al voor. Heeft u vragen over uw nokvorst of wilt u een afspraak maken? Bel gerust! Wij helpen u graag met uw dakproblemen. Bel: 06 107 233 93.

Veelgestelde vragen over nokvorsten vervangen en repareren

 • Wat zijn nokvorsten en waarom zijn ze belangrijk voor mijn dak?
  Nokvorsten zijn de afwerkingsstukken die zich bevinden op de nok van een dak, waar de dakpannen aan elkaar bevestigd worden. Ze beschermen de dakconstructie tegen vocht en zorgen voor een waterdichte afdichting. Nokvorsten zijn essentieel om lekkages en schade aan het dak te voorkomen.
 • Hoe weet ik of mijn nokvorsten vervangen moeten worden?
  Er zijn verschillende tekenen dat uw nokvorsten aan vervanging toe zijn. U kunt letten op losliggende of gebroken nokvorsten, scheuren in de mortel, of zelfs volledig ontbrekende nokvorsten. Daarnaast kunnen er lekkages optreden rond de noklijn. Als u deze problemen opmerkt, is het waarschijnlijk tijd om de nokvorsten te laten vervangen.
 • Kan ik mijn nokvorsten zelf repareren of vervangen?
  Het wordt meestal aanbevolen om een professionele dakdekker in te schakelen voor het repareren of vervangen van nokvorsten. Het werken op hoogte en de complexiteit van het correct aanbrengen van nokvorsten vereisen ervaring en kennis. Een vakman kan de situatie beoordelen, de juiste materialen gebruiken en de nokvorsten op de juiste manier installeren.
 • Hoe lang gaan nokvorsten gemiddeld mee?
  De levensduur van nokvorsten kan variëren. Het is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type materiaal en de weersomstandigheden. Over het algemeen kunnen goed geïnstalleerde nokvorsten tientallen jaren meegaan. Regelmatig onderhoud en het tijdig repareren van eventuele schade kunnen de levensduur verlengen.

DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR UW​Nokvorsten repareren en vervangen